Szanowni Mieszkańcy,

w dniu 23 kwietnia 2020 roku do Urzędu Gminy i Miasta w Ozimku, jak i do wielu urzędów miast i gmin w Polsce, wpłynął e-mail podpisany jako Poczta Polska. W wiadomości tej, powołując się na decyzję Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 kwietnia 2020 roku wnioskowano o przekazanie spisu wyborców w celu przygotowania wyborów korespondencyjnych.

Pragnę przypomnieć, że uchwalona przez Sejm RP ustawa z dnia 6 kwietnia 2020 roku o szczegółowych zasadach przeprowadzania wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zarządzonych w 2020 roku jest aktualnie procedowana w Senacie i nie jest prawem obowiązującym w Polsce.

Z zaniepokojeniem stwierdzam, iż treść maila można uznać za próbę przejęcia danych osobowych zamieszczonych w spisie wyborców – mieszkańców gminy Ozimek, które jako Burmistrz i organ administracji publicznej jestem zobowiązany chronić, przetwarzać i udostępniać wyłącznie zgodnie z przepisami prawa.

Oświadczam, iż jako Burmistrz Ozimka nie wyrażam zgody na dysponowanie danymi osobowymi bez podstawy prawnej, a w trosce o bezpieczeństwo Mieszkańców informuję, że mając na uwadze obowiązujący stan prawny dane nie zostaną udostępnione.

Mirosław Wieszołek