Stanowisko Burmistrza Ozimka Jana Labusa - dotyczące informacji zamieszczonych w Tygodniku Ziemi Opolskiej p.t. "Dla jednych to było święto, dla drugich wiec wyborczy"

Szanowni Państwo

W artykule zamieszczonym w dniu 13 września 2018 roku w Tygodniku Ziemi Opolskiej p.t. „Dla jednych to było święto, dla drugich wiec wyborczy”” autor Jolanta Jasińska- Mrukot zamieściła  nieprawdziwe informacje.

Nieprawdą jest, jak pisze Pani Jasińska- Mrukot, że gmina Ozimek nie przyznała środków na organizację IV edycji Święta Mostu i Żeliwa, a jedynie 8 000,00 zł na działalność całoroczną stowarzyszenia.

Corocznie Burmistrz Ozimka zgodnie z zapisami Rocznego programu współpracy z organizacjami pozarządowymi ogłasza konkurs ofert dla organizacji pozarządowych. Konkurs obejmuje następujące zadania: pierwsze z zakresu kultury, tradycji i edukacji, drugie z zakresu pomocy społecznej oraz działalności na rzecz osób niepełnosprawnych oraz promocji i ochrony zdrowia, trzecie z zakresu kultury fizycznej i sportu. W tym roku konkurs został ogłoszony 9 stycznia 2018r. a pula środków przeznaczonych na realizację zadania z zakresu kultury, tradycji i edukacji wyniosła 95 000,00 zł. W ramach konkursu na to zadanie złożono 10 ofert na łączną kwotę 186 114,00 zł.

Komisja konkursowa przyznając dotacje nie kieruje się kryteriami politycznymi. Każda oferta rozpatrywana jest pod względem formalnym i merytorycznym. Środki dzielone są na podstawie złożonych ofert konkursowych - nie można przyznać więcej środków niż te, o które wnioskuje organizacja, ani więcej, niż przeznaczona na zadanie pula środków zagwarantowana w budżecie gminy.

Stowarzyszenie Dolina Małej Panwi w dniu 29 stycznia 2018r. złożyło ofertę konkursową, w której wnioskowało o dotację gminną w wysokości 39 264,00 zł, a konkretnie o dotację na następujące zadania:

1. Utrzymanie pomieszczeń magazynowych - kwota 19.764,00 zł ( nie otrzymało dofinansowania).
  2. Zakup i przygotowanie do eksponowania - kwota 10.000,00 zł ( nie otrzymało dofinansowania).
  3. Organizacja święta Mostu i Żeliwa 2018 - kwota 8 000,00 zł (otrzymało dofinansowanie w wysokości 100 % środków, o które wnioskowało ).

W wyniku przeprowadzonej procedury konkursowej przez komisję, Burmistrz Ozimka, podjął decyzję, w wyniku której Stowarzyszenie Dolina Małej Panwi otrzymało dotację w wysokości 8 000,00 zł, którą zgodnie ze złożoną aktualizacją kalkulacji kosztów przeznaczyło na:

1. Organizację Święta Mostu i Żeliwa 2018 - w kwocie 7 000,00 zł
  2. Koszty obsługi zadania ( koszty obsługi księgowej oraz odnowienie usługi hostingowej) – w kwocie 1 000,00 zł.

Nie jest więc prawdą, że przyznano 8 000,00 zł na działalność całoroczną stowarzyszenia. Gmina Ozimek przyznała dokładnie taką kwotę, o jaką zawnioskowało Stowarzyszenie na organizację imprezy pt. „Święto Mostu i Żeliwa”.

Zgodnie z zawartą umową nr ZZP.032.19.2018.JB (§ 7 przedmiotowej umowy), do obowiązków Stowarzyszenia Dolina Małej Panwi należało poinformowanie o współfinansowaniu zadania publicznego ze środków otrzymanych od Gminy Ozimek, a takim było na mocy zawartej umowy Święto Mostu i Żeliwa (w zakresie organizacji pokazów zawodów dawnych). Obowiązek ten nie został dopełniony, a czytając wypowiedź pana Józefa Jurosa w „Tygodniku Ziemi Opolskiej” z dnia 13.09.2018r. zostało to jednoznacznie przez niego potwierdzone.

Ponadto ze środków publicznych spółka PGKiM ustawiła kontenery na śmieci, sfinansowała ich wywóz oraz wykonała przyłącze wody. Stowarzyszenie wykorzystało bezpłatnie namioty biesiadne zakupione w ramach Funduszu Sołeckiego Krasiejowa i Szczedrzyka.

Gmina Ozimek wspiera wiele inicjatyw kulturalnych na terenie gminy. Do konkursu ofert mogą składać oferty wszystkie stowarzyszenia, do czego zachęcam. Im większa konkurencja, tym bogatsza oferta kulturalna dla mieszkańców. Należy jednak mieć na uwadze, iż oceniane merytorycznie są nie tylko zadania z nazwy, ale przede wszystkim ich zawartość merytoryczna.

/-/ Jan Labus