Skąd się biorą produkty ekologiczne?
W dniach 24-25.03.2025r. w grupie starszej realizowaliśmy zagadnienia z programu edukacyjnego Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Przedszkolaki chętnie i z dużym zaangażowaniem uczestniczyły w zajęciach. Na wstępie podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup otrzymała torbę z zakupami. Dzieci wyciągały produkty, dokładnie je oglądały, nazywały, porównywały między zespołami i dzieliły się swoimi spostrzeżeniami. Bardzo szybko zauważyły, że wszystkie produkty posiadają taki sam znaczek – znaczek Ekoliścia. Następnie obejrzały film edukacyjny, dzięki któremu dowiedziały się co oznacza taki symbol, co to są produkty ekologiczne oraz skąd się one biorą. Zobaczyły na czym polega ekologiczna hodowla zwierząt, a także ekologiczna uprawa roślin. Wykonały tematyczną pracę plastyczną, utrwaliły etapy poprawnego mycia rąk oraz degustowały wybrane produkty znajdujące się na stolikach dzieci - ekologiczne marchewki i jabłuszka. W zabawie utrwaliły wiedzę na temat poszczególnych pięter piramidy żywienia i zdrowego stylu życia. Przypomniały sobie czego nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie, co należy jeść i co robić, aby być zdrowym. Przedszkolaki rozwiązywały zagadki słowne, ruchowe oraz nadawały sobie Ekoimiona. Na zakończenie zajęć wybraliśmy się na jadalnie, by skosztować swojski, ekologiczny i bardzo zdrowy chleb, masło, biały ser oraz kefir przygotowany przez Mamę Wiktora i Mamę Marcina. Dziękujemy bardzo za ekologiczną żywność. Ach! Co to były za pyszności!