Gotuj się na zmiany w odżywianiu - projekt w Trójce
Czwartoklasiści w ramach lekcji przyrody realizują program edukacyjny „Gotuj się na zmiany” marki Winiary. Po zapoznaniu się z zasadami zbilansowanych posiłków, na uczniów klas 4”a” i 4”b” czekało praktyczne wyzwanie kulinarne. Zadanie polegało na stworzeniu posiłku, który mógłby stanowić zdrowe, drugie śniadanie. Uczniowie opracowali „Przepisy”, w których wyszczególnili składniki odżywcze zawarte w poszczególnych produktach spożywczych. Musieli także tak dobrać składniki, aby posiłek zawierał białka, cukry, tłuszcze oraz witaminy i sole mineralne. Wyzwanie było nie lada, ponieważ należało współpracować w grupach – nauka komunikacji, wypracowania kompromisów, podziału zadań. Uczniowie poradzili sobie doskonale, z entuzjazmem przygotowując i z pasją konsumując pyszne, i różnorodne dania.
Małgorzata Szura
Warsztaty prowadzi Pani Małgorzata Szura.