<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<artykul wersja="1">
  <id>22853</id>
  <adres-url>https://ozimek.pl/50326-punkt-informacji-50326/12143-punkt-informacji-dla-mieszkancow-i-przedsiebiorstw-dotacje-szkolenia-konkursy-itp/22853-zasady-podlegania-ubezpieczeniu-spolecznemu-rolnikow-w-przypadku-jednoczesnego-prowadzenia-dzialalnosci-rolniczej-i-pozarolnicze.html</adres-url>
  <adres-xml>https://ozimek.pl/xml/artykul/22853</adres-xml>
  <naglowek>Zasady podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w przypadku jednoczesnego prowadzenia działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej</naglowek>
  <jezyk>pl</jezyk>
  <streszczenie>Zasady podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w przypadku jednoczesnego prowadzenia działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej

Zgodnie z art.5a ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym Rolników( tekst jednolity: Dz. U. z 2017r. poz.2336 z późn. zm.) rolnik lub domownik, który rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczyna współpracę przy prowadzeniu tej działalności, może nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, jeżeli:</streszczenie>
  <daty>
    <data-utworzenia>2019-02-15T13:33:32+01:00</data-utworzenia>
    <data-publikacji>2019-02-15T13:33:00+01:00</data-publikacji>
    <data-modyfikacji>2019-02-15T13:34:14+01:00</data-modyfikacji>
  </daty>
  <tresc>
    <html format="html"><![CDATA[<p><strong>Zasady podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolnik&oacute;w w przypadku jednoczesnego prowadzenia działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej</strong></p>
<p><strong>Zgodnie z art.5a</strong> ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym Rolnik&oacute;w( tekst jednolity: Dz. U. z 2017r. poz.2336 z p&oacute;źn. zm.) rolnik lub domownik, kt&oacute;ry rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczyna wsp&oacute;łpracę przy prowadzeniu tej działalności, może nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolnik&oacute;w, jeżeli:</p>
<p>- podlegał temu ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i nadal prowadzi działalność rolniczą, lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym obejmującym obszar użytk&oacute;w rolnych powyżej 1 hektara przeliczeniowego lub <br /> w dziele specjalnym w rozumieniu ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolnik&oacute;w ;</p>
<p>- złoży w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu tego ubezpieczenia w terminie 14 dni od rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczęcia wsp&oacute;łpracy przy jej prowadzeniu. Niezachowanie terminu na złożenie oświadczenia jest r&oacute;wnoznaczne z ustaniem ubezpieczenia od dnia rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej lub wsp&oacute;łpracy przy jej prowadzeniu. Oświadczenie można złożyć na wniosku o wpis do centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej <strong>(CEIDG-1). </strong>Złożenie wnioskuw tej formie do organu ewidencyjnego traktowane jest jak dotrzymanie terminu złożenia oświadczenia w KRUS.</p>
<p>- &nbsp;nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym;</p>
<p>- nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo do świadczeń z Ubezpieczeń społecznych:</p>
<p>- kwota należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychod&oacute;w <br /> z pozarolniczej działalności gospodarczej nie przekracza określonej kwoty granicznej. Roczna kwota graniczna podlega corocznej waloryzacji wskaźnikiem cen towar&oacute;w i usług konsumpcyjnych og&oacute;łem i jest ogłaszana w Dzienniku Urzędowym Rzeczpospolitej Polskiej &bdquo; Monitor Polski&rdquo; , w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rozwoju wsi.</p>
<p>Zaświadczenie naczelnika właściwego urzędu skarbowego lub oświadczenie o kwocie należnego podatku dochodowego od przychod&oacute;w z pozarolniczej działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy rolnik lub domownik prowadzący w poprzednim roku podatkowym pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązany jest złożyć w KRUS wraz <br /> z oświadczeniem</p>
<p><strong>Ważne</strong>! Kwota podatku od prowadzonej działalności pozarolniczej ma także wpływ na możliwość pozostania przez rolnika lub domownika w ubezpieczeniu społecznym rolnik&oacute;w, w kolejnych latach. Do dnia <strong>31 maja</strong> każdego roku, po rozliczeniu roku podatkowego, rolnik lub domownik podlegający ubezpieczeniu rolniczemu, prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą lub wsp&oacute;łpracujący przy jej prowadzeniu, ma obowiązek złożyć w KRUS zaświadczenie naczelnika właściwego urzędu skarbowego albo oświadczenie , że kwota należnego podatku dochodowego od przychod&oacute;w z pozarolniczej działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy nie przekroczyła rocznej kwoty granicznej.</p>
<p>Jeżeli kwota tego podatku przekroczy &bdquo; roczna kwotę graniczną&rdquo;, a także jeżeli nie zostanie zachowany powyższy termin złożenia zaświadczenia albo oświadczenia, ubezpieczenie rolnika lub domownika ustanie z dniem , do kt&oacute;rego rolnik lub domownik zobowiązany był złożyć zaświadczenie/oświadczenie/ w jednostce Kasy. W przypadku zaprzestania prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w spos&oacute;b trwały lub okresowy osoba ubezpieczona powinna zgłosić powyższy fakt w ciągu 14 dni od zaprzestanie prowadzenia działalności.</p>
<p>Rolnik lub domownik prowadzący dodatkowo pozarolniczą działalność gospodarczą jest zobowiązany do opłacania miesięcznej składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe w podw&oacute;jnym wymiarze. Natomiast na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie składka za te osoby opłacana jest w pojedynczej wysokości, tak samo jak za pozostałych ubezpieczonych, kt&oacute;rzy nie prowadzą pozarolniczej działalności gospodarczej.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p style="text-align: right;">Opracowała:</p>
<p style="text-align: right;">Ewelina Elias</p>
<p style="text-align: right;">Kierownik Wydziału Ubezpieczeń</p>
<p style="text-align: right;">OR KRUS w Opolu</p>]]></html>
    <tekst>Zasady podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w przypadku jednoczesnego prowadzenia działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej

Zgodnie z art.5a ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym Rolników( tekst jednolity: Dz. U. z 2017r. poz.2336 z późn. zm.) rolnik lub domownik, który rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczyna współpracę przy prowadzeniu tej działalności, może nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, jeżeli:

- podlegał temu ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i nadal prowadzi działalność rolniczą, lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 hektara przeliczeniowego lub
w dziele specjalnym w rozumieniu ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ;

- złoży w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu tego ubezpieczenia w terminie 14 dni od rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczęcia współpracy przy jej prowadzeniu. Niezachowanie terminu na złożenie oświadczenia jest równoznaczne z ustaniem ubezpieczenia od dnia rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej lub współpracy przy jej prowadzeniu. Oświadczenie można złożyć na wniosku o wpis do centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej (CEIDG-1). Złożenie wnioskuw tej formie do organu ewidencyjnego traktowane jest jak dotrzymanie terminu złożenia oświadczenia w KRUS.

-  nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym;

- nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo do świadczeń z Ubezpieczeń społecznych:

- kwota należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychodów
z pozarolniczej działalności gospodarczej nie przekracza określonej kwoty granicznej. Roczna kwota graniczna podlega corocznej waloryzacji wskaźnikiem cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem i jest ogłaszana w Dzienniku Urzędowym Rzeczpospolitej Polskiej „ Monitor Polski” , w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rozwoju wsi.

Zaświadczenie naczelnika właściwego urzędu skarbowego lub oświadczenie o kwocie należnego podatku dochodowego od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy rolnik lub domownik prowadzący w poprzednim roku podatkowym pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązany jest złożyć w KRUS wraz
z oświadczeniem

Ważne! Kwota podatku od prowadzonej działalności pozarolniczej ma także wpływ na możliwość pozostania przez rolnika lub domownika w ubezpieczeniu społecznym rolników, w kolejnych latach. Do dnia 31 maja każdego roku, po rozliczeniu roku podatkowego, rolnik lub domownik podlegający ubezpieczeniu rolniczemu, prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą lub współpracujący przy jej prowadzeniu, ma obowiązek złożyć w KRUS zaświadczenie naczelnika właściwego urzędu skarbowego albo oświadczenie , że kwota należnego podatku dochodowego od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy nie przekroczyła rocznej kwoty granicznej.

Jeżeli kwota tego podatku przekroczy „ roczna kwotę graniczną”, a także jeżeli nie zostanie zachowany powyższy termin złożenia zaświadczenia albo oświadczenia, ubezpieczenie rolnika lub domownika ustanie z dniem , do którego rolnik lub domownik zobowiązany był złożyć zaświadczenie/oświadczenie/ w jednostce Kasy. W przypadku zaprzestania prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w sposób trwały lub okresowy osoba ubezpieczona powinna zgłosić powyższy fakt w ciągu 14 dni od zaprzestanie prowadzenia działalności.

Rolnik lub domownik prowadzący dodatkowo pozarolniczą działalność gospodarczą jest zobowiązany do opłacania miesięcznej składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe w podwójnym wymiarze. Natomiast na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie składka za te osoby opłacana jest w pojedynczej wysokości, tak samo jak za pozostałych ubezpieczonych, którzy nie prowadzą pozarolniczej działalności gospodarczej.

Opracowała:

Ewelina Elias

Kierownik Wydziału Ubezpieczeń

OR KRUS w Opolu</tekst>
  </tresc>
  <kategorie/>
  <zalaczniki/>
</artykul>
