<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<artykul wersja="1">
  <id>20159</id>
  <adres-url>https://ozimek.pl/50184-gmina-50184/36136-archiwum-36136/20159-informacja-o-oplacie-za-zmniejszenie-naturalnej-retencji-terenowej.html</adres-url>
  <adres-xml>https://ozimek.pl/xml/artykul/20159</adres-xml>
  <naglowek>INFORMACJA O OPŁACIE ZA ZMNIEJSZENIE NATURALNEJ RETENCJI TERENOWEJ</naglowek>
  <jezyk>pl</jezyk>
  <streszczenie>W dniu 1 stycznia 2018 r. weszła w życie ustawa z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2017 r. poz. 1566 z późn. zm.), wprowadzająca istotne zmiany w dotychczasowym systemie gospodarowania wodami w Polsce. Do takich zmian należy również wprowadzenie opłaty za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej. Ustawa nakłada na Burmistrza Ozimka obowiązek związany z poborem opłat za usługi wodne związane ze zmniejszeniem retencji.</streszczenie>
  <daty>
    <data-utworzenia>2018-03-15T00:00:00+01:00</data-utworzenia>
    <data-publikacji>2018-03-15T11:16:00+01:00</data-publikacji>
    <data-modyfikacji>2018-04-12T10:32:48+02:00</data-modyfikacji>
  </daty>
  <tresc>
    <html format="html"><![CDATA[<p><span><strong>W dniu 1 stycznia 2018 r. weszła w życie ustawa z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2017 r. poz. 1566 z p&oacute;źn. zm.), wprowadzająca istotne zmiany&nbsp;w dotychczasowym systemie gospodarowania wodami w Polsce. Do takich zmian należy r&oacute;wnież wprowadzenie opłaty za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej. Ustawa nakłada na Burmistrza Ozimka obowiązek związany z poborem opłat za usługi wodne związane ze zmniejszeniem retencji.</strong></span></p>
<p><span>Zgodnie z treścią art. 34 pkt 4 szczeg&oacute;lnym korzystaniem z w&oacute;d </span><span>jest korzystanie wykraczające poza powszechne korzystanie z w&oacute;d oraz zwykłe korzystanie z w&oacute;d obejmujące wykonywanie na nieruchomości o powierzchni powyżej 3500 m<sup>2</sup> rob&oacute;t lub obiekt&oacute;w budowlanych trwale związanych z gruntem, mających wpływ na zmniejszenie naturalnej retencji terenowej przez wyłączenie więcej niż 70% powierzchni nieruchomości z powierzchni biologicznie czynnej na obszarach nieujętych w systemy kanalizacji otwartej lub zamkniętej, a </span><span>art. 269 ustawy Prawo wodne wprowadził obowiązek dokonywania opłat za w/w działania.</span></p>
<p><span>Zgodnie z art. 270 ust. 7 ustawy Prawo wodne, wysokość opłaty za w/w usługę wodną zależy odpowiednio od wielkości powierzchni uszczelnionej, rozumianej jako powierzchnia zabudowana wyłączona z powierzchni biologicznie czynnej oraz zastosowania kompensacji retencyjnej. Spos&oacute;b obliczania opłaty za tę usługę wodną reguluje art. 272 ust. 8 w/w ustawy ustala, że wysokość opłaty ustala się jako iloczyn jednostkowej stawki opłaty, wyrażonej <br /> w m2 wielkości utraconej powierzchni biologicznie czynnej oraz czasu wyrażonego w latach.</span></p>
<p><strong><span>Władający nieruchomością o powierzchni powyżej 3500 m<sup>2</sup>, kt&oacute;ra została zabudowania w co najmniej 70%, zobowiązani są do przedstawienia danych dotyczących wielkości utraconej powierzchni biologicznie czynnej w m<sup>2</sup>, do Burmistrza Ozimka <span>&nbsp;</span>w terminie do 23.03.2018r. dostarczając wypełnione oświadczenie.</span></strong></p>
<p><span>Oświadczenie dostępne jest w formie elektronicznej na stronie internetowej Urzędu Gminy i Miasta w Ozimku <span>&nbsp;</span>oraz w BIP Gminy Ozimek, a także w formie papierowej w siedzibie Urzędu Gminy i Miasta &ndash; pok&oacute;j nr 217.</span></p>
<p><span>Burmistrz Ozimka w formie informacji, przekaże podmiotom obowiązanym do ponoszenia opłat za usługi wodne, wysokość przedmiotowej opłaty, zawierającej także spos&oacute;b obliczenia tej opłaty. Wniesienie opłaty powinno nastąpić w terminie 14 dni od dnia, w kt&oacute;rym doręczono informację w kasie Urzędu Gminy i Miasta Ozimek lub na rachunek bankowy urzędu, wskazany w informacji. Opłatę należy wnosić za okresy kwartalne.</span></p>
<p><span>Jednostkowe stawki opłat za usługi wodne za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej, zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministr&oacute;w z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za usługi wodne (Dz. U. z 2017 r. poz. 2502) wynoszą:</span></p>
<p><span><span>1)<span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span></span></span><span>bez urządzeń do retencjonowania wody z powierzchni uszczelnionych trwale związanych z gruntem &ndash; 0,50 zł za 1 m<sup>2</sup>&nbsp;na 1 rok;</span></p>
<p><span><span>2)<span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span></span></span><span>z urządzeniami do retencjonowania wody z powierzchni uszczelnionych o pojemności:</span></p>
<p><span><span>a)<span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span></span></span><span>do 10% odpływu rocznego z powierzchni uszczelnionych trwale związanych z gruntem &ndash; 0,30 zł za 1 m<sup>2</sup>&nbsp;na 1 rok,</span></p>
<p><span><span>b)<span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span></span></span><span>od 10 do 30% odpływu rocznego z obszar&oacute;w uszczelnionych trwale związanych z gruntem &ndash; 0,15 zł za 1 m<sup>2</sup>&nbsp;na 1 rok,</span></p>
<p><span><span>c)<span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span></span></span><span>powyżej 30% odpływu rocznego z powierzchni uszczelnionych trwale związanych <br /> z gruntem &ndash; 0,05 zł za 1 m<sup>2</sup>&nbsp;na 1 rok.</span></p>]]></html>
    <tekst>W dniu 1 stycznia 2018 r. weszła w życie ustawa z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2017 r. poz. 1566 z późn. zm.), wprowadzająca istotne zmiany w dotychczasowym systemie gospodarowania wodami w Polsce. Do takich zmian należy również wprowadzenie opłaty za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej. Ustawa nakłada na Burmistrza Ozimka obowiązek związany z poborem opłat za usługi wodne związane ze zmniejszeniem retencji.

Zgodnie z treścią art. 34 pkt 4 szczególnym korzystaniem z wód jest korzystanie wykraczające poza powszechne korzystanie z wód oraz zwykłe korzystanie z wód obejmujące wykonywanie na nieruchomości o powierzchni powyżej 3500 m2 robót lub obiektów budowlanych trwale związanych z gruntem, mających wpływ na zmniejszenie naturalnej retencji terenowej przez wyłączenie więcej niż 70% powierzchni nieruchomości z powierzchni biologicznie czynnej na obszarach nieujętych w systemy kanalizacji otwartej lub zamkniętej, a art. 269 ustawy Prawo wodne wprowadził obowiązek dokonywania opłat za w/w działania.

Zgodnie z art. 270 ust. 7 ustawy Prawo wodne, wysokość opłaty za w/w usługę wodną zależy odpowiednio od wielkości powierzchni uszczelnionej, rozumianej jako powierzchnia zabudowana wyłączona z powierzchni biologicznie czynnej oraz zastosowania kompensacji retencyjnej. Sposób obliczania opłaty za tę usługę wodną reguluje art. 272 ust. 8 w/w ustawy ustala, że wysokość opłaty ustala się jako iloczyn jednostkowej stawki opłaty, wyrażonej
w m2 wielkości utraconej powierzchni biologicznie czynnej oraz czasu wyrażonego w latach.

Władający nieruchomością o powierzchni powyżej 3500 m2, która została zabudowania w co najmniej 70%, zobowiązani są do przedstawienia danych dotyczących wielkości utraconej powierzchni biologicznie czynnej w m2, do Burmistrza Ozimka  w terminie do 23.03.2018r. dostarczając wypełnione oświadczenie.

Oświadczenie dostępne jest w formie elektronicznej na stronie internetowej Urzędu Gminy i Miasta w Ozimku  oraz w BIP Gminy Ozimek, a także w formie papierowej w siedzibie Urzędu Gminy i Miasta – pokój nr 217.

Burmistrz Ozimka w formie informacji, przekaże podmiotom obowiązanym do ponoszenia opłat za usługi wodne, wysokość przedmiotowej opłaty, zawierającej także sposób obliczenia tej opłaty. Wniesienie opłaty powinno nastąpić w terminie 14 dni od dnia, w którym doręczono informację w kasie Urzędu Gminy i Miasta Ozimek lub na rachunek bankowy urzędu, wskazany w informacji. Opłatę należy wnosić za okresy kwartalne.

Jednostkowe stawki opłat za usługi wodne za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej, zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za usługi wodne (Dz. U. z 2017 r. poz. 2502) wynoszą:

1)      bez urządzeń do retencjonowania wody z powierzchni uszczelnionych trwale związanych z gruntem – 0,50 zł za 1 m2 na 1 rok;

2)      z urządzeniami do retencjonowania wody z powierzchni uszczelnionych o pojemności:

a)      do 10% odpływu rocznego z powierzchni uszczelnionych trwale związanych z gruntem – 0,30 zł za 1 m2 na 1 rok,

b)      od 10 do 30% odpływu rocznego z obszarów uszczelnionych trwale związanych z gruntem – 0,15 zł za 1 m2 na 1 rok,

c)      powyżej 30% odpływu rocznego z powierzchni uszczelnionych trwale związanych
z gruntem – 0,05 zł za 1 m2 na 1 rok.</tekst>
  </tresc>
  <kategorie>
    <kategoria id="28">[RÓŻNE]</kategoria>
  </kategorie>
  <zalaczniki>
    <zalacznik id="98382">
      <nazwa>Oświadczenie</nazwa>
      <adres-url>https://ozimek.pl/static/img/k01/_pliki/O%C5%9Bwiadczenie.doc</adres-url>
      <typ>application/msword</typ>
      <data-publikacji></data-publikacji>
      <data-modyfikacji></data-modyfikacji>
    </zalacznik>
    <zalacznik id="98383">
      <nazwa>Oświadczenie</nazwa>
      <adres-url>https://ozimek.pl/static/img/k01/_pliki/O%C5%9Bwiadczenie%20%281%29.pdf</adres-url>
      <typ>application/pdf</typ>
      <data-publikacji></data-publikacji>
      <data-modyfikacji></data-modyfikacji>
    </zalacznik>
    <zalacznik id="98852">
      <nazwa>Stanowisko Wód Polskich dot zmniejszenia naturalnej retencji</nazwa>
      <adres-url>https://ozimek.pl/static/img/k01/_pliki/Stanowisko_W%C3%B3d_Polskich_dot_zmniejszenia_naturalnej_retencji%20%281%29.pdf</adres-url>
      <typ>application/pdf</typ>
      <data-publikacji></data-publikacji>
      <data-modyfikacji></data-modyfikacji>
    </zalacznik>
  </zalaczniki>
</artykul>
